Een omgevingsplan als ruimtelijk kader voor bestaand gebied of een nieuwe stedelijke ontwikkeling
Een omgevingsplan is vergelijkbaar met het principe van een bestemmingsplan. Het schept een ruimtelijk kader voor bestaand gebied of gewenste ontwikkelingen. Omgevingsvergunningen worden getoetst aan een omgevingsplan en geeft daarmee inzicht in de rechten die gelden op een locatie. Een omgevingsplan is in uitwerking echter behoorlijk aangepast ten opzichte van een bestemmingsplan. Wij hebben ondertussen voor diverse gemeenten projectgerichte omgevingsplannen opgesteld. Onze ervaring is dat gemeenten verschillende standaarden hebben en ook verschillend anticiperen op het in ontwikkeling zijnde gemeentebrede omgevingsplan. Wij kunnen daarom een goede vergelijking maken van de best-practices en in overleg treden wat voor het beoogde omgevingsplan de beste methodiek is.
TAM-IMRO omgevingsplan
TAM staat voor Tijdelijke alternatieve maatregel Omgevingsplan. Een TAM-IMRO omgevingsplan geeft gemeenten de mogelijkheid om het gemeentebrede omgevingsplan te wijzigen waarbij nog gebruik gemaakt kan worden van de oude standaarden. Deze tijdelijke maatregel is ingesteld om gedurende de ontwikkeling van gemeentebreede omgevingsplannen geen vertraging op te lopen voor projectspecifieke ontwikkelingen. Een TAM omgevingsplan wordt als apart hoofdstuk ingevoerd in het omgevingsplan, vormt daarbij juridisch één geheel, en zal bij een revisie van het gemeentebrede omgevingsplan opgenomen worden. Dit vereist wel goede afstemming tussen het projectspecifieke TAM-omgevingsplan en het gemeentebrede omgevingsplan.
Wat betekent dat voor u?
Een wijziging van het Omgevingsplan biedt kansen voor structurele planvorming. Zeker bij grotere of meer ingrijpende ontwikkelingen kan het wijzigen van het plan de beste route zijn – bijvoorbeeld als u meerdere woningen wilt realiseren, een nieuw bedrijventerrein wilt aanleggen of functieverandering in het buitengebied overweegt. Het gaat vooral om ontwikkelingen waarbij nog niet direct een uitgewerkt bouwplan gereed is maar u al wel duidelijkheid wil hebben over de mogelijkheden en rechten die gelden op gronden. Een omgevingsplan biedt de zekerheid aan eigenaren en omwonenden wat toegestaan is in een gebied. In de toekomst kunnen onderdelen van de ontwikkeling met een eenvoudige reguliere omgevingsvergunning vergund worden.
Hoewel het traject doorgaans wat meer tijd kost, levert het een stevig juridisch fundament op voor uw ontwikkeling en voorkomt het herhaalde procedures in de toekomst.
Hoe wij u helpen
Plannen-makers begeleidt het volledige traject: van de eerste afstemming met de gemeente tot en met de definitieve planregels en verbeelding. Wij zorgen voor een inhoudelijke onderbouwing die voldoet aan de eisen van de Omgevingswet, én voor een overtuigend en helder document dat direct in het Omgevingsplan kan worden opgenomen. Daarbij stemmen we zorgvuldig af met gemeente en indien van toepassing initiatiefnemer en houden we de planning scherp in de gaten.
Twijfelt u of uw initiatief beter met een buitenplanse omgevingsvergunning(BOPA) vergunt kan worden of door middel van een omgevingsplan mogelijk gemaakt kan worden. Neem contact op – we denken graag met u mee.